נוירומודולציה - קיצוב עצבי

נוירומודולציה - קיצוב עצבי

נוירומודולציה לכאב היא שיטה טיפולית בה דפוס הפעולה של רשת עצבית משופעל במטרה להביא לשיכוך כאב. קיימות שיטות שונות לנוירומודולציה, אחת מהן היא הקיצוב העצבי - השתלת אלקטרודה מזערית דרכה מועברת אנרגיה חשמלית בצורת תדר עם פרמטרים ידועים. האנרגיה מביאה לשינוי בהולכה העצבית במקום בו היא מופעלת דבר שלבסוף מביא לשיכוך כאב.

מערכת הקיצוב עצבי, כוללת אלקטרודה וקוצב דיגיטלי שמחולל אות חשמלי שמשודר דרך האלקטרודה בסמוך לרקמה העצבית, רוב הקוצבים ניתנים להטענה אלחוטית, ברוב המקרים ההשתלה נעשית בצורה זעיר פולשנית. קיצוב עצבי נועד לשכך כאב במטופלים שסובלים מכאב כרוני עמיד לטיפול קונבנציונאלי. דוגמאות למצבים מתאימים לקיצוב עצבי: CRPS, תסמונות כאב גב כרוני, כאב פאנטום, פגיעות עצביות בגפיים, כאב לאחר שלבקת חוגרת, כאב נוירופתי ממוקד.

קיימות מספר חברות שמייצרות מערכות קיצוב, לכל אחת מאפיינים משלה, טרם ההשתלה יש לבחור במערכת קיצוב עם הפרמטרים המתאימים לאופי בעיית המטופלים, למשך הזמן שדרוש הטיפול ומידת ניידותו של המטופל. קיצוב עצבי אינו מתאים לכל המטופלים, במרפאה אנו מבצעים הערכה יסודית של הסיכוי להשיג שיכוך כאב עם קיצוב עצבי במטופל, כמעט ללא יוצא מן הכלל מבוצעת השתלת ניסיון שבסופה מוערכת יעילות המערכת וניתנת המלצה האם לבצע השתלה קבועה.

טרם ההחלטה להשתיל קוצב עצבי יש צורך להעריך ביסודיות את המאפיינים השונים על מנת למטב את סיכויי ההצלחה, אנו נוהגים לקחת בחשבון את מאפייני מחולל הכאב במטופל, את המצב האנטומי של האיזור בו מעוניינים להשתיל את מערכת הקיצוב.

ד״ר גיא אלאור